Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Завърши първата студентска олимпиада по физика “Димитър Рибаров”

  На 16 май от 9.00 часа започна работа първият национален научен форум в тазгодишните ХХ Епископ-Константинови дни – Националната студентска олимпиада по физика.

  Факултетът по природни науки организира събитието в памет на дългогодишния университетски преподавател и ръководител на Катедрата по експериментална физика и методика на обучението по физика доц. д-р Димитър Рибаров, учител и ръководител на много отбори, участвали в национални и международни олимпиади по физика.
  80 участника от страната се включиха в олимпиадата – представители на Шуменския университет, на Софийския, Пловдивския, Техническите университети в София и Варна, Химикотехнологическия университет – София, Националния военен университет.

  Олимпиадата се проведе върху количествени и качествени задачи по физика, оформени като тест. Времето за решаване на задачите беше 4 часа.

  Крайното класиране беше индивидуално и отборно.

  Любен Петров и Радостин Тонев от Софийския университет заеха първите две места, трета е Ценка Григорова от Пловдивския университет.

  Отборно класацията води Софийският университет, след него са Техническият университет – София и Националният военен университет.

  Отборът на домакините се класира на шесто място.

  Публикувано на 16/05/2013