Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Успехи на наши студенти в Седмия международен конкурс по превод „Трансформации 2022“

  Студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ се представиха отлично в Седмия международен конкурс по превод „Трансформации 2022“. Конкурсът се организира от Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и тази година в него се включиха 184 студенти и 176 ученици от България и други държави с над 500 превода на проза и поезия.

  Журито е класирало на второ място превода на Фийдес Бергман – студентка в 4 курс в Шуменския университет, ОКС Бакалавър, специалност Приложна германистика. Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев връчи грамотата на Фийдес Бергман.

  В конкурса участваха и Ана Стоева – Приложна германистика, 4. курс;  Бистра Джантова – Приложна германистика, 4 курс; Галина Неделчева – Немска филология – лингвистика и превод, 2 курс. Те получават сертификати за участие.

  Убедени сме, че проявените високи умения в областта на превода са плод на задълбочената и всеотдайна работа на техните преподаватели, които са предали знанията си за тайните и силата на човешкия език. Във време на глобализация и избледняване на духовните основи на отделните народи Вашият труд е дар за България и за света, се казва в благодарствено писмо до ректорското ръководство на Шуменския университет от декана на Филологическия факултет във ВТУ проф. д-р Ценка Иванова.

  Най-добрите текстове, които журито отличи, ще бъдат публикувани в електронното списание „Трансформации“ на страниците на Филологическия факултет и  на Университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

  Публикувано на 27/06/2022