Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Кампания за търсене на астероиди „All-Bulgaria Asteroid Search Campaign“

  В периода 10 ноември – 10 декември 2017 г. ще се проведе кампанията за търсене на астероиди “All-Bulgaria Asteroid Search Campaign”, координирана от Международната колаборация за астрономически изследвания (International Asteroid Search Collaboration, http://iasc.hsutx.edu/) към Университета Хардинс-Симънс и Университета в Хаваи, САЩ.

  От Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” ще участват четири екипа в кампанията. Студенти от всички специалности, проявяващи интерес към астрономията могат да се включат в нея.

  Преди началото на All-Bulgaria Asteroid Search Campaign, студентите ще преминат през специално обучение по малки тела в Слънчевата система и работа със специализирания астрономически софтуер, който се използва за обработка на наблюдателните изображения, получени с 1.80-м телескоп Pan-STARRS към Университета в Хаваи. След края на кампанията всеки участник ще получи индивидуален сертификат за участие и за направените нови открития.

  Моля, студентите, които желаят да участват в All-Bulgaria Asteroid Search Campaign да се свържат с доц. д-р Сунай Ибрямов на e-mail: sibryamo@shu.bg.

  Успешен лов на астероиди!

   

  Общ вид на екрана при работа със специализирания софтуер и част от студентите от ШУ, участвали в предишни кампании за търсене на астероиди.
  Публикувано на 28/09/2017