Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • 20 години успешно сътрудничество с Тракийския университет в Одрин

  На официална церемония в сградата на ректората на Тракийския университет в Одрин (Република Турция) на 28 септември 2018 г. бе подписан петгодишен договор за сътрудничество между домакините и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Двамата ректори – проф. д.и.н. Георги Колев и проф. д.м.н. Ерхан Табакоглу, положиха подписите си под документа, продължаващ двадесетгодишното официално сътрудничество между двете висши училища.

  В своите думи към присъстващите ректорът на Шуменския университет подчерта, че първият договор от 1998 година е поставил началото на едно изключително плодотворно сътрудничество. През всички тези двадесет години между двата университета е осъществяван обмен на преподаватели и студенти, организирани са съвместни изложби в областта на изобразителните изкуства, научни конференции в областта на лингвистиката и природните науки. Проф. Георги Колев каза още: „Важен факт е, че заедно с Тракийския университет в Одрин, ние сме съучредители на Балканската университетска асоциация, в която днес членуват над  70 университета.  Тази асоциация е важен фактор в изграждането на общо образователно пространство на Балканите”.

  От своя страна проф. Ерхан Табакоглу представи Тракийския университет като един от най-големите в Турция:  “Сред всичките 201 университети в Турция ние сме сред първите със своите 49 хиляди студенти, от които 3 000 чуждестранни, и то преди всичко от Балканите. Имаме много студенти и от България. За нас партньорството с университетите от региона е изключително важно, което се потвърждава и от инициативата ни и основаването на Балканската университетска асоциация. С преподписването на действалия до този момент договор с Шуменския университет, се надяваме да продължим нашето досегашно сътрудничество на ново, по-високо равнище.”

  На церемонията по подписването на договора присъства председателят на общото събрание на Шуменския университет доц. д-р Юрий Проданов. За важността на събитието говори и фактът, че в официалната церемония участваха генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев и представителят на Министерството на външните работи на Република Турция Волкан Вурал.

  Публикувано на 01/10/2018