Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Абсолвентите на Факултета по природни науки положиха клетвата на възпитаниците на Шуменския университет

  140 бакалаври и 89 магистри на Факултета по природни науки положиха днес клетвата на възпитаниците на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и поднесоха цветя на признателност пред паметника на патрона на висшето училище. Гости на тържеството им бяха зам.-ректорът по акредитация, оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав доц. д-р Стефка Калева и деканското ръководство. „Вие завършихте един много специален факултет в нашия университет. В него са представени специалности, които са уникални в Северна България. Това означава, че реализацията ви е гарантирана и ви предстои успешен професионален път. Знайте, че винаги сте добре дошли в Университета, защото той е вашият втори дом. Тук винаги ще има кой да ви посрещне, защото сте наши духовни деца”, сподели пред присъстващите доц. Калева.

  От името на абсолвентите с думи на благодарност към преподавателите се обърна един от отличниците на випуска Ивелина Стефанова. „Постъпвайки за обучение във Факултета по природни науки на Шуменския университет, ние знаехме, че ни чака нов живот, изпълнен с очакване и изненадващи преживявания, с натрупване на знания и умения за работа в екип. Но това, което не знаехме, е, че тук всеки един от нас ще се изгради не само като специалист,  но и като личност.  През изминалите години – едни от най-хубавите в живота ни, тук в Шуменския университет,  ние не само получавахме информация от дебели книги, сложни статии,  лекции, а и ценен практически опит. Тук всеки един от нас получи модела, за да стане добър професионалист,  достоен млад човек, готов да развива и гради своето бъдеще,  да се справя с предизвикателствата, както в професионален, така и в личен план.  Да, и сега както и преди години, стоейки в тази зала ние изпитваме смесени чувства – малко страх от бъдещето,  малко вълнение от новото начало, ентусиазъм, може би и мъничко тъга, но и сигурност,  получена от натрупаните през годините знания. Сигурност и увереност, че можем да се справим с предизвикателствата, стоящи пред нас.

  Тук е мястото да благодарим на тези,  допринесли най-много за това – всички преподаватели на Факултет по природни науки. Тези, които са ни дали най-големия тласък, за да станем знаещи, можещи специалисти, съвестни и отговорни  хора.

  Уважаеми преподаватели, благодарим Ви затова, че ни предадохте любовта към природните науки и учителската професия, научихте ни да се борим за това, което искаме, направихте ни конкурентноспособни специалисти, можещи и искащи да се развиват.

  Благодарим Ви, ние винаги ще помним това, което направихте за нас!

  Скъпи колеги, всички ние през годините, прекарани в Университета, трупахме знания, умения, незабравими спомени и  приятели.

  Вярвам, че всеки един от нас ще успее с труд и упоритост, с борбен дух и търпеливост да се реализира професионално. Ние с Вас сме бъдещите специалисти на нашата страна, затова е необходимо да се стремим към все по-високи постижения, да искаме и даваме много от себе си и да не се примиряваме,  а да се борим за приоритетите си. Нека покажем, че младите и образованите  имаме смелостта и куража да се преборим за възраждането на науката в нашата страна. Да намерим реализация тук, а не да бягаме в чужбина. Там, където има воля, се намира и път”.

  Дипломите на всички присъстващи абсолвенти връчиха зам.-ректорът доц. д-р Стефка Калева и деканът на ФПН доц. д-р Петинка Галчева.

  Публикувано на 05/12/2017