Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

  • en

  • Астрономическата обсерватория обявява свободен прием на 16 септември

    Астрономическият екип на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ обявява свободен прием в обсерваторията на Шуменското плато на 16 септември, съобщи ръководителят й проф. Диана Кюркчиева. Поводът е началото на новата академична година. Поканата е към академическата общност – студентите, преподавателите и служителите на висшето училище, както и към учениците и гражданите на Шумен.

    Началото на приема е 19,45 часа. Ще се проведат наблюдения на планетите Сатурн и Марс, ще бъдат представени съзвездията на есенното небе. Особено внимание ще бъде отделено на наблюдението на Луната, която в този момент ще бъде в полусянката на Земята. „Полусенчестото лунно затъмнение не е особено зрелищно. Единствено по време на максималната фаза ще се забележи слаба промяна в оцветяването на част от лунния диск. Все пак посетителите ще се насладят на гледката на лунната повърхност „отблизо”, т.е. през телескоп. Ако небето е чисто, те ще видят с него и някои интересни звезди и галактики”, обясни проф. Кюркчиева.

    Посетителите ще могат да разгледат и обогатената експозиция във фоайето на обсерваторията и да се запознаят с нейната дейност, а в конферентната зала ще могат да видят филми с космическа тематика.

    Публикувано на 14/09/2016