Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

  • en

  • Фондация „Еврика“ връчи сертификати за стипендии на изявени студенти и ученици

    На 12 декември 2019 г. в Националния политехнически музей в София се състоя церемония за връчване на сертификати за стипендии на Фондация „Еврика“ на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Сертификатите бяха връчени от акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“. Гости на тържеството бяха: Валентина Танева – съветник на Президента на Република България; проф. Иван Димов – съветник на Министъра на образованието и науката; проф. Виктор Златков – ректор на МУ – София; проф. Ренета Божанкова – зам. ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“; доц. д-р Росица Давидова – зам. ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“; декани и зам. декани от университетите на стипендиантите; членове на специализираните комисии за определяне на стипендиантите; членове на Съвета на Фондация „Еврика“; дарители; общественици от партньорски организации и студентски съвети.

    Вече тридесет години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан. Тази година носители на две от именните стипендии са студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Донка Аргирова и Елица Станачкова.

    Поздравителен адрес изпрати Мария Габриел – еврокомисар за иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж. Тя поздрави фондацията за 30-годишната й благородна мисия да възнаграждава младите българи за техните постижения, талант и труд и подчерта, че се гордее със стипендиантите.

    Публикувано на 13/12/2019