Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Изложба „Идентичност“ на Зузу Каратанасе

  Изложбата „Идентичност“ на румънския график Зузу Каратанасе ще бъде открита на 19 април в галерия „Университетска“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Началото е 11,30 часа, куратор на изложбата е проф. Валери Чакалов, ръководител на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“. Авторът е поканил художниците Флорин Стойчу, Овидиу Йонеску и Разван Драгош да се включат със свои творби в експозицията.

  Зузу Каратанасе е един от най-представителните румънски пластични художници, известен със своите монументални произведения на изкуството. В родината си е познат като най-добрия гравьор и художник на своето поколение и често е наричан “лидер на своето поколение”, който “е видял нова златна ера в графиката и гравирането”. Има над 30 самостоятелни изложби в Австрия, Китай, Германия, Израел, Молдова и Румъния. Участвал е в над 320 общи експозиции в Австрия, Белгия, България, Канада, Китай, Франция, Германия, Гърция, Италия, Япония, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Турция и Украйна.

  Негови творби са притежание на 20 галерии в България, Канада, Китай, Франция, Япония, Полша, Румъния и Испания. Носител е на над 60 награди.

   

  Публикувано на 16/04/2018