Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Изложба за българския принос в световното развитие гостува в Шуменския университет

  Историята на 20 български изобретения показва изложбата под наслов „Българските постижения в науката – 20 причини да се гордеем, че сме българи”. Тя е експонирана на втория етаж в сградата на Ректората от 26 юни и със своите постери разказва за българския принос в развитието на човечеството.

  Едни от най-великите изобретения в световен мащаб са дело на българи – компютърът, самолетът, копирната машина, космическата храна, най-отдалечената планета, 6-степенната автоматична скоростна кутия, противозачатъчното хапче и т.н.

  Това са научни постижения на наши сънародници, променили света, а ние знаем за тях малко или нищо. Още по-жалко е, че по-голяма част от изобретенията, след като не са получили подкрепа от българската държава, са били направени в чужбина. По ирония на съдбата, по-късно на България се налага да заплаща скъпо и прескъпо за патентованите или закупени от чужди фирми и корпорации продукти, създадени от българи.

  Изложбата се организира със съдействието на Ротари клуб – Шумен и ще гостува в Шуменския университет в рамките на месец.

  Публикувано на 26/06/2013