Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Изпълнителният директор на БСК Радосвет Радев посети Шуменския университет

  Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев гостува днес в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и разговаря с ректора -проф. д.и.н. Георги Колев. Посещението му във висшето училище е част от обиколката му днес в Шумен за поредица от срещи с представители на местната власт и на бизнеса.

  Проф. Колев връчи почетен плакет на Радосвет Радев, който е Доктор хонорис кауза на Шуменския университет, и му пожела успех в новото му амплоа на изпълнителен председател на БСК. Той зае поста на 19 юни 2018 г.

  По време на срещата стана ясно, че въпреки утвърдените традиции на Шуменския университет в историята на българското висше образование, пред него стои огромния проблем с недостига на студенти. За 8 години техният брой е намалял от 8000 на 3500-4000, което води до закриване на специалности. Освен поради липса на студенти за определени специалности, проблем е и необоснованото спиране на държавната поръчка за специалност Икономика, при положение че има търсене и желаещи да я изучават, а университетът има 20-годишен опит в обучението по тази специалност. Проф. Колев отправи лична молба към Радосвет Радев да съдейства за връщане на държавната поръчка за 20 студенти в специалност Икономика, бакалавърска степен.

  Шуменският университет е стабилен финансово, но е налице финансова несправедливост по отношение на университетите в провинцията. Държавната политика в сферата на висшето образование е насочена към насърчаване на големите университети, от мащаба на Софийския университет“, сподели проф. Колев. Той подчерта, че рейтинговата система е особено значима тема за университетите в провинцията, защото това е обективен механизъм за определяне на държавното субсидиране на определени специалности.

  Публикувано на 26/07/2018