Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Известен български полонист гостува с лекция в Шуменския университет

  Лекторатът по полски език към Факултета по хуманитарни науки, с подкрепата на Полския институт в София, организира лекция на проф. Магда Карабелова на тема: “Проф. Тадеуш Станислав Грабовски и граф Адам Тарновски – тяхната посланическа мисия, интелектуално и дипломатическо присъствие в България”.

  Проф. Магда Карабелова е полонист, професор по сравнително литературознание, дългогодишен научен работник в Института за литература на БАН. Преподавала е история и полска литература в Шуменския университет и в Нов български университет в София. По нейни идеи се раждат многобройни полско-български изследователски проекти в областта на литературната теория, автор е на многобройни студии и статии в областта на полонистиката, сравнително славянско езикознание и социологията на литературата. Тя е инициатор на полско-българското издание на книгата на Тадеуш Станислав Грабовски „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)” и автор на научния очерк „Българската мисия на Тадеуш Станислав Грабовски, пратеник на възродена Полша”. Нейни публикации са отпечатани в научни литературни издания в Полша, Германия, Англия, Холандия, Швеция, САЩ. Чела е лекции в Ягелонския университет  в Краков.

  Лекцията на проф. Карабелова в Шуменския университет ще се състои на 18 октомври (четвъртък)  от 11 ч. в зала  309  на Ректората. 

  Публикувано на 17/10/2012