Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

  • en
  • Кирило-Методиевски фестивал на славянските езици и култури

    От 22 до 24 май 2019 г. 9 преподаватели и 3 студенти и докторанти от Шуменския университет участваха в Кирило-Методиевския фестивал на славянските езици и култури, организиран от Института за руски език „А. С. Пушкин“ в Москва. България, в лицето на Шуменския университет, беше символичен домакин и почетен гост на фестивала, в рамките на който се проведоха ХХ юбилейни Кирило-методиевски четения, както и студентска научна конференция «Язык и культура: взгляд молодых».     

    Откриването на събитието бе уважено от посланика на Република България в Москва г-н Атанас Кръстин, който произнесе вълнуващо слово за делото на светите братя и приноса на страната ни за развитието на европейската култура. Във видеообръщение Ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев поздрави участниците във форума и им пожела ползотворна работа. Страната ни, град Шумен и Шуменският университет бяха представени в специално подготвен филм. Своеобразен подарък за домакините от Москва и гостите на форума беше поетичното послание на шуменските студенти Слава Даскалова и Даниел Донев, както и фолклорният букет, в който взеха участие един от прекрасните гласове на квартет „Абагар“ – докторант Стефка Будакова, а също български студенти от фолклорен ансамбъл „Българска роза“ към Българския културен център в Москва.

    Участниците в конференцията бяха поканени на приема в Българското посолство в Москва, организиран в чест на Празника на българската просвета и култура. Те, както и групата от Университета, която в момента е на езиков курс в Института за руски език, участваха в церемонията по поднасяне на венци пред паметника на светите братя в Москва, както и в празничния концерт на Червения площад по повод Деня на славянската просвета и култура.

    Публикувано на 27/05/2019