Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Китайски професор гостува в Шуменския университет

  От 9 до 12 октомври. в Шуменския университет е на посещение проф. д-р Шукианг Ли от Китайската академия на науките. Той, заедно с работна група от Българската академия на науките и представители на Катедрата по биология на Факултета по природни науки на Шуменския университет, ще изследва безгръбначната пещерна фауна на Североизточна България.

  В последния ден от визитата си (петък) от 10,00 ч. в Аулата на Ректората (зала 202) китайският гост ще изнесе публична лекция,.

  Проф. Шукианг Ли е роден през 1965 г. в Хебей, Китай. Работил е като научен сътрудник в Института по зоология на Китайската академия на науките в Пекин от 1988 г. до 1992 г. След това учи в Университета Хохенхайм в Щутгарт, Германия, където получава докторската си степен с отличие. След завръщането си в Китай през 1998 г. започва активна научна дейност по изследването на различни групи безгръбначни животни, като акцентира върху систематиката на отделни групи паяци, обитаващи пещерите и короните на дърветата. Основните му научни интереси са в областтта на еволюцията, екологията и биогеографията на азиатската фауна. Автор е на над 130 научни статии, от които 70 в престижни международни списания. Главен редактор е на научното списание Acta Zootaxonomica Sinica.

  Публикувано на 09/10/2012