Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Лилия Трифонова е носител на Голямата награда от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

  Лилия Трифонова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“, е носител на Голямата награда в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Тя получи грамота от зам.-кмета на община Шумен д-р Найден Косев, пред паметника на Иван Пейчев в Шумен. Община Шумен ще финансира издаването на стихосбирка на победителката.

  Лилия Трифонова е студентка в IV курс, специалност Българска филология. Участва в Конкурса за втори път, на юбилейното му 40-о издание миналата година бе отличена с първата награда в направление Поезия.

  „Радвам се, че традицията на най-стария студентски литературен конкурс продължава и че виждам сред Вас участници и от предишни издания. Нашата работа като организатори е да Ви дадем възможност да изразите свободно това, което чувствате. Очакваме Ви и догодина, на 17, 18 и 19 май“, приветства студентите-творци ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев.

  Журито в състав: Захари Карабашлиев, Митко Новков и доц. Пламен Дойнов, определи и останалите наградени:

  Направление Поезия
  • 1 място – Александър Христов, ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“
  • 2 място – Светослав Савев, Русенски университет „Ангел Кънчев“

  Поощрение – Мартин Илиев (СУ), Александър Николов (ВТУ) и Пламена Куршумова (СУ)

  Направление Проза
  • 1 място – Емине Садкъ, ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“
  • 2 място – Денис Българанов, Нов български университет

  Поощрение – Богомил Маринов (ВТУ)  и Елица Станачкова (Шуменски университет „Епископ Константин Преславски)

  Направление Критика
  • 1 място – Гергана Трайкова, НАТФИЗ
  • 2 място – Нели Кирилова, ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“
  Наградата на публиката отиде при Богомил Маринов (ВТУ).

  45 души от 12 български университета се регистрираха за участие в 41-ото издание на Конкурса. Негов куратор бе доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в Шуменския университет. В програмата бяха включени поетически пленер „Писане от натура“ в НИАР „Мадара“ с модератор доц. Пламен Дойнов, поетически двубой с водещ Антоний Димов между Александър Николов със секундант Емине Садкъ и Александър Христов със секундант Ралица Красимирова, и дискусия в Арт салона на Радио Шумен.

  Шест книги бяха представени по време на Конкурса – „Хавра“ на Захари Карабашлиев, „Балът на тираните“ на Пламен Дойнов, „Справедливост“ на Александър Николов, „Нито един гълъб до утре“ на Елена Ташева, „Чернова“ на Ралица Красимирова и „Крайпътна обител“ на Александър Христов.

   

  Публикувано на 20/05/2018