Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Майски празници „По стъпките на книгата”

  Майски празници „По стъпките на книгата” се организират от днес до 14 май. Инициатори са Факултетът по хуманитарни науки в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен, Регионалният исторически музей в Шумен, Народното читалище “Добри Войников-1856” и Народното читалище “Развитие-1874” във Велики Преслав.

  Първата от поредицата изложби – “Старопечатни книги”, бе открита в Централната университетска библиотека на Шуменския университет като част от Епископ-Константиновите дни. Експозицията е посветена на 11 май – професионален празник на библиотечните и информационни специалисти. Тя включва старопечатни редки и ценни издания. Показани са и книги, в които са открити ръкописни текстове, маргиналии. Подредена е тематична витрина с книги от фонда на библиотеката, изразяващи признателността на обществеността към делото на светите братя Кирил и Методий.

  Първи посетители на изложбата бяха руски писатели, участници в Третата писателска асамблея „Слово и дело”. Те подариха свои книги на библиотеката.

  Утре, от 16 часа, в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” ще бъде открита изложбата “Книги за изкуство”.

  Предстои да бъдат показани и изложбите “Уникални печатни книги и ръкописи” в Регионалния исторически музей, “Възрожденска книжнина и периодика” в НЧ “Д. Войников – 1856” и “Книги за историята на Велики Преслав” в местното читалище.

  Майските празници “По стъпките на книгата” са адресирани основно към ученици и студенти. Подготвена е и мултимедия.

  Публикувано на 11/05/2017