Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • In Memoriam: проф. Марин Чонев (1932 г. – 2012 г.)

  На 26 август почина почетният доктор на Шуменския университет, видният музикант, педагог и общественик проф. Марин Чонев.

  Той е създател на емблематичните за България хор „Морски звуци” и Хора на варненските момчета, основател и президент на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” – Варна, и директор на Международния курс за диригенти на хорова и кантатно-ораториална музика.

  Съчетал успешно таланта си на диригент с работата на преподавател, през 1985 г. е избран за професор в Шуменския университет. Той е и първият ръководител на Катедрата по музика във висшето училище, където с изключителната си амбиция и загриженост за професионалното израстване на колектива, създава авторитетен учебен и научен център с висококвалифицирани специалисти.

  Проф. Марин Чонев е единственият диригент, оглавил ръководството на учителски хорови състави в Североизточна България. Инициативата обединява музикалните педагози от региона, обогатява техните знания и умения в областта на хоровото дело, допринася за развитието на българската хорова песен и пеенето в училище.

  За своята всеотдайна дейност проф. Марин Чонев е удостоен с много отличия и награди, сред които орден “Стара планина” и званието „Почетен гражданин на Варна.

  Поклон пред светлата му памет!

  Погребението ще се състои на 29 август (сряда) във Варна.

  Публикувано на 28/08/2012