Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

  • en

  • Митрополит Йоан освети нов кабинет в Шуменския университет

    Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети днес специализиран кабинет по църковна история, археология и богословие. Той се намира в корпус 3 на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Церемонията бе в рамките на научната конференция „25 години специалност Теология в Шуменския университет”, която се провежда днес и утре в университета.

    „Нашите искрени благопожелания са да има студенти, желаещи да учат богословие, но не само за да съществува тази специалност, а и да се развива и укрепва. Съществуването на катедрата четвърт век свидетелства, че онова, което е било замислено, е било правилно. Повечето от нашите свещенослужители са завършили в Шуменския университет и затова го смятаме за духовната школа на Варненската и Великопреславската митрополия”, каза в приветствието си митрополит Йоан. Той откри научната конференция с пленарен доклад на тема „Канонизацията в Православната църква”. В научния форум участват изследователи от Шумен, София, Велико Търново, Пловдив, Варна и Бургас и от Италия.

    При посещението си в Шуменския университет митрополит Йоан се срещна с ректора проф. д.и.н. Георги Колев. Двамата обсъдиха съвместни прояви за честването на 40 години от създаването на Преславската книжовна школа през месец октомври 2017 г.

    Публикувано на 09/12/2016