Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Награди за академичната общност

  Шуменската общественост отличи  награди за наука и изкуство преподаватели и студенти от Шуменския университет „Епископ Константни Преславски“ в празничния за града месец май.

  На 11 май – празника на Шумен, за първи път в историята на града местната власт удостои трима шуменци с най-високото си почетно отличие – Ключ на град Шумен. Двама от тях – Фикрет Индже и акад. Дамян Дамянов, са членове на настоятелството на Шуменския университет.

  С наградата на Шумен за изкуство и култура бе отличен доц. д-р Светозар Чилингиров, преподавател в Педагогическия факултет и директор на галерия „Университетска“. Той получи приза в раздел „Изобразително изкуство“ за забележителната си изложба през м. юни 2023 г.

  В навечерието на 24 май бяха връчени наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2023 година.

  Катедра „Биология“ на Шуменския университет спечели колективната награда на Шумен в системата в категория „Академичен и научноизследователски колектив от системата на висшето образование“.

  “Получаването на тази награда е огромна чест и гордост за нашата катедра. Наградата е признание за всички колеги, които са работили усилено и са допринесли катедрата да се превърне в един от водещите центрове в страната, със значими постижения в науката и в образованието”, заяви за UniMedia доц. д-р Жени Димитрова, ръководител на Катедрата по биология към Факултета по природни науки. Тя допълни, че в момента членовете на катедра „Биология“ работят по актуални научноизследователски теми като изследване на наличието и натрупването на микропластмаса в миди и риби от различни места по българското Черноморие; екологична микробиология; мониторинг на природни местообитания и видове растения и животни в екологичната мрежа от защитени зони „Натура 2000“; биологична активност на лечебни растения; екология и етология на представители на херпетофауната; генотоксична оценка на замърсяването на околната среда; управление и мениджмънт на водни тела и др. От катедрата се гордеят, че в научноизследователската дейност активно са участвали и петимата докторанти, зачислени в двете докторски програми към катедра „Биология“.

  В раздел “Студент в областта на природните, математическите и техническите науки” е отличен Тонислав Троев. “Изключително съм щастлив от факта, че аз съм носител на Наградата “Студент в областта на природните, математическите и техническите науки”! Това е най-желаното от мен отличие, към което се стремях в последните 4 години. Благодаря на всички, които ми помогнаха да стигна дотук!”, каза той.

  Тонислав Троев е студент в четвърти курс на специалност “Компютърна информатика” в Шуменския университет. Той е носител на Младежката награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), два пъти е отличен с награда на Фондация “Еврика” с едноименната стипендия за компютърни науки “Джон Атанасов”. Той е на чело на отбора по програмиране на Шуменския университет, който отбелязва победа след победа. Последната победа на отбора е второ място на XXXVI Републиканска олимпиада по програмиране. Тонислав е сред лауреатите, стигнали до финала на престижната награда „Студент на годината – 2023“ в категорията “Природни науки, математика и информатика” на Националното представителство на студентските съвети.

   

  Още тук: https://unimedia.shu.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9/

  Публикувано на 24/05/2024