Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Откриха Арена Шумен

  Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Шумен Любомир Христов официално прерязаха лентата на новата многофункционална зала Арена Шумен на 21 юли.

  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови новото съоръжение. Приветствие към гостите отправи и районният мюфтия Месут Мехмедов. Специално поканени на събитието бяха един от най-големите спортисти на България със световно признание – Янко Русев, Златан Ванев, Християн Тотев, Полина Методиева, Пламен Борисов и Любомира  Николова. Сред гостите бяха народни представители, областни управители и кметове на съседни градове, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев, ръководители на учебни заведения, държавни, общински институции и много граждани. Близо 2300 души бяха сред публиката в Арена Шумен при официалното откриване.

  Премиерът поздрави шуменци за прекрасното съоръжение, което е изградено на мястото на старите казарми. Когато владиката и мюфтията са един до друг в такива райони, „това е най-добрият пример за етническа толерантност и просперитет“, каза Борисов при откриването на залата.  От думите му стана ясно, че не е забравил за още едно свое обещание към шуменци – да бъде завършен старческият дом. Той припомни, че през август започва строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово към Търговище и това, че в момента усилено се строи от Ябланица до Ловеч.

  Кметът Любомир Христов се обърна към премиера с благодарност. „Изпитвам искрена гордост от направеното. Благодаря, че ни повярвахте и ни помогнахте да изградим Арена Шумен. Благодаря от името на всички мои съграждани, защото откриването на тази зала е сбъдната мечта на поколения шуменци. Тя е за спортистите и за всички, които биха искали Шумен да стане част от големия спорт. Вярвам, че тук ще бъдат поставени нови национални и световни рекорди. Надявам се, че Арена Шумен ще се превърне и в привлекателно място за провеждане на големи културни събития.“ Той благодари на проектантите за уникалната визия на „Арена Шумен“ и на строителите, които за кратко време успяха да построят съоръжението.

  След откриването започна концертът на ансамбъл „Българе“, които представиха новия си спектакъл „Как ще ги стигнем американците“.

  Министър-председателят разгледа и обновения войнишки паметник на “Пети полк”, площадката зад паметника, където е поставено 57-милиметровото оръдие, мемориалните плочи, свидетелство за 12-те хиляди военнослужещи преминали през подразделението. От името на академичната общност на Шуменски университет, премиерът получи подарък – икона. Тя е реплика на емблематичната икона на светите братя Кирил и Методий, която Шумен получава от генерал Белокопитов в чест на Освобождението си на 18 юли 1878 година.

  Публикувано на 23/07/2018