Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • По инициатива на Шуменския университет – модерна астрономическа база на Шуменското плато

  През 2009 г. по научно-изследователски проект с ръководител проф. Дияна Кюркчиева (финансиран от МОМН) Шуменският университет се сдоби с професионален 40 сантиметров телескоп и съвременна светоприемна апаратура към него. Монтирането на телескопа е уникално, съобразено с точните координати на града, а насочването му е напълно автоматизирано. Общата цена на закупеното оборудване е над 120 000 лв.

  Направените предварителни проучвания за ефективното му използване (далеч от светлините на града), посочиха Шуменското плато като най-подходящото място за монтиране. За целта в началото на 2010 г. между Шуменския университет, Община Шумен и Дирекция „Природен парк Шуменско плато” беше подписан тристранен договор за съвместни действия по реализация на съоръжението. Финансирането, проектирането и построяването на сграда за монтиране на телескопа беше поето като ангажимент от Община Шумен.

  Три поредни години в Общинския съвет се планираха средства за строеж на постройката, изготвен бе и идеен проект. (Тази пролет бе готов и окончателният архитектурен и конструктивен проект на сградата, според който помещението на телескопа ще бъде оборудвано с въртящ се четириметров купол.) Единственият проблем, забавил осъществяването на начинанието, се оказа получаването на разрешение за строеж поради особения статут на територията на Шуменското плато.

  Дългоочакваната новина пристигна в последните дни на август: на своето първо заседание след лятната почивка (на 29 август) Правителството прие решение за изключване от горския фонд на 86 кв. м. в района на Природен парк „Шуменско плато” и промяна на предназначението им с цел строителство на пристройка за телескоп, в непосредствена близост до Посетителския център на паметник „Създатели на българската държава”.

  От тук нататък Община Шумен обещава да направи всичко необходимо за реализацията на строежа в най-кратки срокове. Напълно реалистично е това да стане до студентския празник 8 декември.

  Какво да очакваме от новото съоръжение?

  На първо място то ще бъде база за практическо обучение и професионални наблюдения на студентите от специалност Астрономия, която е единствена в България.  С този телескоп Шуменският университет ще стане най-добре оборудваният за астрономически наблюдения университет в България.

  Телескопът е предварително включен в международната мрежа телескопи за търсене и наблюдения на екзопланети по два големи международни проекта – YETI и DWARF. Очаква се само неговото влизане в експлоатация.

  С новия телескоп ще могат да правят наблюдения и ученици, работещи по проекти за национални и международни астрономически конкурси.

  Той ще се използва и за обучение на учители в курсовете за следдипломна квалификация, провеждани от Университета.

  Не по-малка ще е ролята на телескопа за популяризация на астрономията и природните науки, тъй като той ще бъде достъпен и за посетители. В този смисъл той вероятно ще се превърне и в една от туристическите атракции на града. Новосъздадената база ще бъде център за наблюдения на всички интересни астрономически събития и обекти. 

  Публикувано на 31/08/2012