Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Почетен плакет на Шуменския университет за проф. Рашо Рашев

  С почетен плакет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе удостоен проф. дин Рашо Рашев по повод 75 години от рождението му, които се навършват на 12 ноември 2018 г. Плакетът е израз на признателността на академическата общност за изключителния принос на проф. Рашев за създаването и развитието на катедра „История и археология“ и за утвърждаване на авторитета на висшето училище. Той бе връчен от ректора проф. д.и.н. Георги Колев на Васил Рашев – син на трагично загиналия във влака София-Кардам през 2008 г. учен.

  Семейство Рашеви връчи за пета поредна година грамота и стипендия на студент от Шуменския университет. Тази година е отличена Силвия Манолова.  „Когато през 2014 година за първи път прекрачих прага на Шуменския университет и за миг не съм си представяла, че силният ми интерес и любовта ми към историята и археологията ще ме изправят днес тук, пред вас. За мен това е знак, че се движа, мисля и работя в правилната посока и това не остава незабелязано. Благодаря“, сподели Силвия Манолова.

  Много преподаватели, студенти, колеги, общественици, представители на местните власти и приятели дойдоха във Вътрешния град на старата столица Плиска, пред музея „Проф. Рашо Рашев“ в Националния историко-археологически резерват, за да отдадат почитта си и да поднесат цветя на паметната плоча на проф. Рашев. Те си припомниха за изтъкнатия археолог, авторитетен и всеотдаен преподавател, обичан от студентите и ценен от колегите си. Сърдечни думи в памет на проф. Рашев сподели заместник-председателят на парламентарната комисия по култура проф. д.и.н. Станислав Станилов.

  Ръководителят на катедра „История и археология“ доц. д-р Тодор Тодоров представи фотоизложба, която проследява творческия път на проф. Рашев от 70-те години на XX век до кончината му през 2008 г. Предстои тя да бъде експонирана в зала 119 „Проф. дин Рашо Рашев“ в Корпус 1 на Шуменския университет.

   

  Публикувано на 12/11/2018