Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

  • en

  • Почит пред Апостола

    Шумен почете паметта на Васил Левски с възпоменателна церемония на 19 февруари 2021 г. по повод 148 години от гибелта му. В нея участваха кметът на града Любомир Христов, заместник-областният управител Петко Шаренков, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, заместник-ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ доц. д-р Чавдар Сотиров, представители на образователни и културни институции.

    Актьорите от Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ Стефани Лечева и Стефан Мараджиев изнесоха рецитал, посветен на Апостола. В програмата се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

    Слово поднесе директорът на Средно училище „Васил Левски“ в Шумен Юлия Христова. „Днес, 148 години след онзи февруарски ден на 1873 г., с тази церемония ние се нареждаме в редицата на поколенията, отдаващи почит на делото на Апостола и така неразривно се свързваме с хилядите знайни и незнайни герои от времената преди нас. На датата на смъртта народът ни прави помен. Но поменът никога не е бил само за мъртвите. Той е преди всичко за живите. Правим равносметка на делата си, съизмерваме се с героите и повече от всякога осъзнаваме, че Левски е един и недостижим, но безсмъртието му е невъзможно без да полагаме усилия да продължим завета му за загърбване на личните стремежи и желания, когато сме изправени пред общи изпитания, а от действията и поведението на всеки член на обществото зависи неговото собствено бъдеще, но и бъдещето на народа ни и бъдещето на България”, сподели тя пред множеството граждани.

    Публикувано на 19/02/2021