Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Публична лекция „Състоянието на планетата – глобални проблеми и глобални отговорности” на акад. Тодор Николов

  Публична лекция на тема “Състоянието на планетата – глобални проблеми и глобални отговорности” изнесе днес акад. Тодор Николов от БАН. Проявата бе организирана от катедра „География, регионално развитие и туризъм” към Факултета по природни науки като част от програмата на XXV-те Епископ-Константинови дни. Лекцията предизвика интереса на зам.-ректора доц. д-р Екатерина Люцканова, на студенти и преподаватели и на ученици от СУ “Сава Доброплодни” и ППМГ “Нанчо Попович” в Шумен. Гост-лекторът бе приветстван от декана на ФПН доц. д-р Петинка Галчева и ръководителя на катедра „География, регионално развитие и туризъм” доц. д-р Светла Станкова.

  „Големите природни бедствия не са страшни, защото се случват много рядко. Страшни са незнанието и илюзията на човека, че може да господства над всичко. Само за последните 20 години войните са взели 25 милиона жертви, а от земетресения през второто хилядолетие са загинали 3-4 милиона. Основните заплахи за живота на Земята са интензивният ръст на населението, урбанизацията и разрастването на мегаполисите, интензивната експлоатация на природните ресурси и масовото обезлесяване. Отговорността на науката е да помогне на човечеството да не се заблуждава и плаши от псевдосензации, да се отнася критично към нароилите се популяризатори и винаги да има надежда. Хората трябва да живеят разумно и смислено, да помнят индианската мъдрост „Не сме наследили Земята от предците си, а сме я взели назаем от децата си”, сподели акад. Николов пред препълнената зала 217 на Корпус 1.

  Акад. Тодор Николов е най-известният специалист по геология у нас. Специализирал е в Русия и Франция. Доктор по геология и доктор по геолого- минералогическите науки, дългогодишен професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Геологическия институт на БАН.  Почетен член на Френското, Сръбското и Българското геологическо дружество. Кавалер на френския орден „Академични палми“. Чел е лекции в Дижон, Гренобъл, Тулуза, Университет „Пиер и Мария Кюри“, Париж; Москва и Санкт Петербург;  Атина; Тюринген; Уелингтън и др. 

  Научното му творчество обхваща над 320 труда. Публикувал е в България, Франция, Германия, Великобритания, Русия, Швейцария, Украйна.

  Публикувано на 03/05/2018