Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Студенти и преподаватели започнаха препис на „Велика дидактика”

  Ръкописен препис на “Велика дидактика” от Ян Амос Коменски започна днес в Педагогическата и чуждоезикова библиотека в Корпус 2 на Университета. Инициативата е на ръководството на Педагогическия факултет. “Книгата, която преписваме, е издадена у нас през 1905 година в първия си превод на български език. Тогава е била подарявана на всички, които се абонират за списание “Училищен преглед”, информира ръководителят на Университетската библиотека д-р Марияна Петева.

  “Велика дидактика“ е основното педагогическо съчинение на Ян Амос Коменски. С него той изпъква като създател на първата цялостна система на педагогиката. Затова това произведение е емблематично за нашия факултет и нашите специалности. Няма преподавател, който да не я е цитирал в лекциите си, няма студент, който да не е чувал това заглавие”, заяви деканът на ПФ доц. д-р Чавдар Сотиров, който преписа първия абзац.

  Всеки може да стори това в специален кът на читалнята на библиотеката и така да остави следа в историята на Педагогическия факултет.

   

   

  Публикувано на 18/05/2018