Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за наблюдение на слънчевото затъмнение на 20 март

  Първото слънчево затъмнение за 2015 г. ще бъде на 20 март. То ще се вижда като пълно затъмнение от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелагът Шпицберген. Частични фази на затъмнението ще са достъпни за наблюдение от Исландия, Европа, Северна Африка и Северна Азия.

  В България частичното затъмнение ще започне в 10 ч. 42 мин. Моментът на най-голяма фаза ще бъде в 11 ч. 49 мин., когато Луната ще закрие 53 % от слънчевия диск. Затъмнението ще завърши в 12 ч. 58 мин. По време на максималната фаза на затъмнението Слънцето ще бъде на височина 46 градуса над хоризонта.

  Както при всяко интересно астрономическо явление, и този път Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров” на Шуменския университет ще осигури свободен достъп до телескопите си за всички желаещи да наблюдават интересното астрономическо явление. Организатори на събитието са Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионалния академичен център – Шумен.

  Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години, на 21 юни 2020 г., като максималната му фаза ще е само 12 %.

  Проф. Дияна Кюркчиева и Сунай Ибрямов от Катедрата по теоретична и приложна физика на Факултета по природни науки ще очакват посетителите на 20 март (петък) в 10.30 ч. в Астрономическия център. Телескопите се намират на покривната площадка на Корпус 3 на Университета.

  Организаторите са помислили и за възможността посетителите да си правят селфи на фона на закрития слънчев диск. Освен това напомнят на всички, които решат самостоятелно да се опитват да проследят затъмнението, че при наблюдение с невъоръжено око на Слънцето и на явленията, в които то участва, трябва да се използват очила със специални предпазни филтри. Ако наблюдението се провежда с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп пред обектива на използвания оптичен инструмент трябва да се поставят филтри.

  Публикувано на 18/03/2015