Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Тържествено дипломиране на випуск 2019

  Церемония по промоция на абсолвентите от випуск 2019 на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ се състоя в навечерието на студентския празник – 8 декември. На 6 декември 2019 г. в зала „Арена Шумен“ над 750 дипломирали се в ОКС бакалавър и магистър заедно участваха в тържественото събитие. Празникът на академичната общност бе уважен от заместник-кмета на община Шумен д-р Найден Косев, председателя на постоянната комисия по образование в Общинския съвет-Шумен д-р Албена Неделчева-Иванова, заместник-областния управител на област Шумен Петко Шаренков, председателя на Общото събрание на университета доц. д-р Юрий Проданов, нотариус Ася Асенова – член на университетското настоятелство, обществения посредник д-р Иван Капралов, проф. д-р Соня Тончева – директор на филиала на Медицинския университет „Професор Параскев Стоянов“-Варна, старши комисар Ялчън Расим, директор на областната дирекция на МВР в Шумен. Поздравителен адрес изпрати и ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България.

  Всички абсолвенти бяха приветствани от ректора проф. д.и.н. Георги Колев: „Не забравяйте, че сте възпитаници на един от петте класически университета в страната, с преподаватели, които са посветили живота си на науката и обучението на вас, младите хора. Тази година е особена. През 2019 г. честваме 130 години от първите педагогически курсове в България, които са проведени в Шумен. Това е вашият випуск. Затова всеки един от вас трябва да е горд, че е възпитаник на Шуменския университет.“

  Абсолвентите положиха клетва за съпричастност, а от името на випуска към всички се обърна Деница Мичева. Тя се дипломира с отличен успех в специалност Връзки с обществеността, вече работи по специалността си и учи в магистърска програма Семиотика на културата: „Да бъдеш част от голямото семейство на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ е привилегия за всеки, който не се плаши от трудностите и има желания за нови знания.

  6 декември 2019 г. е денят, в който аз и всички мои колеги трябва да ви кажем довиждане, до нови срещи и Благодаря!

  Благодарност! Една дума, изтъкана от различни значения, преплитащи се едно в друго, образувайки пъстра плетеница от емоции и чувства! Това съм аз към вас скъпи преподаватели! Защото вие ни показахте как да бъдем пълноценни и успешни личности, знаещи, можещи, съвестни и отговорни хора!

  Уважаеми преподаватели, вие ни научихте на много важен урок – с упоритост, постоянство, желание, отдаденост, любопитство – ние ще можем да постигнем всичко, към което се стремим и желаем в живота. Вие не поставихте бариери на нашите мечти. Вие бяхте тези, които ни показахте пътя към успеха! Вие ни подкрепяхте и вярвахте в нас! Направихте ни конкурентоспособни специалисти, знаещи, можещи и искащи.

  Всеки човек в живота си преминава през различни изпитания, и докато му се случват, той не осъзнава причината поради, която му се случват точно на него. Но след като се пребори и погледне назад, разбира за какво са били – а именно, за да е силен и готов за по-големите и значими неща. Защото ако не си готов да се изправиш пред провалите и да ги приемеш, то ти не си готов за среща с успеха! Сигурна съм, че всички в тази зала са готови за много и големи успехи!“.

  Във втората част от церемонията абсолвентите на Педагогическия факултет бяха приветствани от Даниела Любчева, която завърши специалността Предучилищна и начална училищна педагогика, ОКС бакалавър и работи в Средното училище в град Долни Чифлик.

  „Уважаеми колеги, всички ние през годините, прекарани в Педагогическия факултет, трупахме знания и умения, но и незабравими спомени и приятели. Дойде моментът всичко, което сме научили тук, да го покажем в практиката. Вярвам, че всеки един от нас ще успее с труд и упоритост, с борбен дух и търпеливост да се реализира професионално и да защити достойно името на Шуменския университет.

  Ние запомнихме нещо много важно: Да си учител не е просто професия. Да си учител е призвание, защото учителят създава личности. По неговия път няма фанфари. Това е път-мисия, която извървява с обич и неспокоен дух, търпение и всеотдайност. Пътят, който сме избрали да следваме, трябва да ни носи просто, човешко удовлетворение. В противен случай той ще загуби притегателната си си сила.

  Желая Ви да следвате своя път, страстно да преследване целите си и да успявате винаги да отстоявате себе си.“

  На 7 декември 2019 г. се състоя и церемонията по промоция на абсолвентите в Колеж-Добрич. В Огледална зала „Нели Божкова“ бяха връчени дипломите на бъдещите информатици, педагози и специалисти в областта на растителна защита. Диплом ще получат, завършилите висше образование с образователно- квалификационна степен професионален бакалавър, както и завършили магистри в съответното професионално направление. На тържествената церемония ги приветстваха ректорът на Шуменския университет проф. д и н Георги Колев и проф. д м н. Николай Янков – директор на Колежа.

  В Колежа се обучават 425 студенти в специалностите Информатика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и информационни технологии, Начална училищна педагогика и чужд език, Предучилищна педагогика и чужд език, Растителна защита и студентите от съответните магистърски програми.

  Публикувано на 08/12/2019