Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Връчиха наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев” за четвърти път

  Наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев” бе връчена днес на церемония по промоция на абсолвентите на Факултета по хуманитарни науки в Аулата на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. От името на семейството на трагично загиналия учен призът връчи неговата дъщеря Ана Рашева. Четвъртият носител на наградата е Георги Тодоров, специалност „Археология”, който днес получи и грамота като отличник на випуск 2017.

  „Проф. Рашев беше водещ български археолог със световна известност. Той правеше не само археологически проучвания, с които упорито и професионално издирваше артефакти, но и на теория прилагаше своите постижения и остави впечатляваща научна продукция. Проф. Рашев е един от архитектите на катедра „История и археология” и на специалност „археология”. Затова за носителя на наградата това трябва да е не само чест, но и задължение към паметта на големия учен и наставник”, заяви зам.-деканът на Факултета по хуманитарни науки доц. д-р Тодор Тодоров.

  „Една от целите на тази награда и на събитието днес е да си припомним за баща ни и затова благодаря за думите Ви за него. Надявам се, че дълги години ще връчваме наградата на достоен студент. Благодаря на ръководството на Факултета, че за четвърти път съдейства това да се случи. Приветствам ректора проф. Георги Колев, че прави всичко възможно да запази Университета, който има традиции в хуманитарните науки. Ние високо ценим жеста, че в тази сграда има зала, именувана на баща ни. А на Георги Тодоров пожелавам да има куража и смелостта да се занимава с археология и да запази любовта си към тази наука”, сподели Ана Рашева.

  „Тук съм, благодарение на моите преподаватели – проф. Витлянов и доц. Константинов, без чиято подкрепа и напътствия нямаше да успея. Благодаря им искрено”, каза Георги Тодоров.

  Публикувано на 07/12/2017