Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Ясни са победителите в конкурса за унгарска и българска литература

  Даниел Стоянов е тазгодишният носител на голямата награда „Владимир Трендафилов“ в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който за първи път се проведе онлайн. Отличието се връчва от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение. Наградите бяха съобщени в специална онлайн програма по случай 11 май – Деня на Шумен.

  Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ дава специална награда в конкурса. Тази година тя бе спечелена от Иван Савов – студент в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, който се представи с изпълнение на „Равносметка“ из „Четирите сезона“ на Шандор Мараи, превод: Юлия Крумова.

  В новата категория на конкурса „Дигитална поезия с Новател“ с първа награда бе отличен Антон Жеков.

  Първо място в групата за ученици до 11 години спечели Йово Иванов. При учениците над 11 години първенци са Явор Дарелов и Габриела Докова. Тя получава и наградата на Унгарския културен институт – една седмица в Унгария. При непрофесионалистите победител стана Божидар Казаков, а при професионалните артисти първата награда е за Александър Александров.

  Предметни награди от посланика на Унгария г-жа Текла Харангозо ще получат Доминик Мур и Тимеа Чутак-Гади. Наградата на Община Дебрецен и театър „Чоконай“ – посещение в унгарския град Дебрецен печели Ивайло Диманов. За носител на специалната награда „Иван Поповски“ бе определен Стилиян Стоянов.

  Наградата на „Алкомет“ за ученици получават Кристиян Ламбов, Иван Шаралиев, Владислава Георгиева, Даниел Ганев и Невена Борисова. Призът на гилдията на актьорите към Съюза на артистите спечели Християна Стоименова. Поощрителна награда на журито ще получи Стефан Войводов.

  За всички класирани на първо, второ и трето място в отделните групи са предвидени парични и специални награди. Жури с председател проф. Здравко Митков и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова оценява изпълненията на участниците в тазгодишното издание на конкурса.

  Публикувано на 11/05/2020