Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Започна Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев”

  41-ото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев” започна днес. Негови организатори са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Студентският съвет и община Шумен. В исторически план това е първият студентски литературен конкурс в България. Той се провежда през месец май – по време на Епископ-Константиновите дни и и в навечерието на патронния празник на Университета – 21 май.

  „Присъствието ви тук е доказателство, че конкурсът е жив, важен и значим, апогей на Епископ-Константиновите ни празници”, обърна се към участниците зам.-ректорът доц. д-р Константин Константинов.

  В конкурса участват студенти от български висши училища. Тази година са се регистрирали 45 души от 12 университета. Те ще представят пред журито и публиката своите произведения в трите направления – поезия, белетристика, критика (публицистика и журналистика). Белетристът и главен редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев, Митко Новков – автор на шест книги и множество публикации, и доц. Пламен Дойнов – писател и литературен критик, са членовете на журито. Те приветстваха участниците при откриването на конкурса днес. Успех им пожела и кураторът на конкурса доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации” в Шуменския университет. Емоционален поздрав отправи проф. д.ф.н. Христов Трендафилов, който е първият носител на наградата за критика в конкурса.

  След четенията програмата продължава с представяне на книгата”Нито един гълъб до утре” на Елена Ташева, която е носител на Голямата награда от изданието на конкурса през 2017 г.

  В 18 часа Захари Карабашлиев ще разговаря с шуменската аудитория за книгата си „Хавра”, а Пламен Дойнов за „Балът на тираните”. Представянето им е в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”.

  На 19 май ще се състои поетическият пленер с модератор Пламен Дойнов. Избраното място този път е НИАР „Мадара”. Там ще бъде представена книгата на Александър Николов „Справедливост”. В 15 часа започва поетическият двубой с участници Александър Христов и Александър Николов. Техни секунданти ще бъдат Нели Кирилова и Емине Садкъ, а водещ – Антоний Димов.

  От 17 часа ще бъдат представени книгите „Крайпътна обител” на Александър Христов и „Чернова” на Ралица Красимирова. Вечерта младите поети и писатели ще се включат в Европейската нощ на музеите.

  Голямата награда на Конкурса е издаване на книга от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”.  Кой е нейният носител ще стане ясно на 20 май, неделя, в 11,30 часа. Връчването на наградите от конкурса ще бъде пред паметника на Иван Пейчев в Шумен.

  Публикувано на 18/05/2018