Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Стартира кандидатстването за конкурса „За жените в науката“ 2024 г.

  Крайният срок за изпращане на документи е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

  Кандидатурите ще се приемат по електронен път.

  Стартира приемът на кандидатури за 14-ото издание на конкурса “За жените в науката“ в България.

  За поредна година престижният конкурс ще награди три дами за впечатляващи постижения в областта на природните науки. Инициативата цели да отличи младите научни таланти на България и да стимулира развитието на науката у нас. Наградният фонд ще бъде в рамер на 5000 евро за всяка от победителките.

  През последните близо 15 години в България реномираният конкурс “За жените в науката“ е удостоил с награди 36 българки учени с общ награден фонд от 180 000 евро. 

  За тазгодишното издание на програмата “За жените в науката“ могат да кандидатстват дами – учени от цяла България. Сред изискванията са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки, и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти, а лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през есента на 2024 г.

  Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите целят да мотивират жените към постигане на нови върхове в изследователската им кариера; да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната като цяло, и да привлекат повече млади дами у нас, които да изберат кариера в сферата на науката. В глобален план програмата се стреми да повиши броя на жените в науката и да постигне полово равенство в тази сфера. Днес програмата е подкрепила над 4100 дами учени в над 110 държави, а седем от всички наградени жени, в рамките на международната програма, вече са спечелили Нобелова награда за наука.

  Повече информация може да намерите на официалната интернет страница на конкурса.

  Публикувано на 26/01/2024