Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Студентски конкурс по превод

  Центърът по русистика и Катедрата по руски език и организират за втори пореден път студентски конкурс по писмен превод „Проба пера-2“. В тазгодишното издание са предвидени текстове в четири раздела:

  • Превод на текст от деловата сфера
  • Превод на публицистичен текст
  • Превод на художествен текст (проза)
  • Превод на художествен текст (поезия)

  Във всеки раздел са включени по два текста за превод – от руски на български и от български на руски. Писмените преводи ще бъдат оценявани по следните критерии: пълнота и коректност на информацията; стилистична коректност; оригиналност на преводаческите решения; езикова култура. За всеки от критериите журито ще присъди на младите преводачи от 0 – 10 т.

  Желаещите да се включат в конкурса могат да участват с преводи в една или повече от конкурсните области. За целта е необходимо да се изпрати заявка за участие на e-mail: rusistika_shu@shu.bg. Заявката за участие може да бъде изтеглена от тук или от фейсбук групата на Катедрата по руски език (ШУ Катедра Руски език – Център по русистика).

  Председател на журито на конкурса е доц. д-р Стефка Петкова-Калева, заместник-ректор по акредитация, оценяване и поддържане на качеството на обучението в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и опитен преподавател по „Теория на превода“ Специално участие в състава на журито на тазгодишния конкурс има доц. д-р Мария Михайловна Степанова от Одинцовския филиал на МГИМО, МВн.Р Русия, /гр.Москва, Русия/, която е председател на управителния съвет на Асоциацията на преподавателите по превод /гр. Санкт-Петербург, Русия/.

  Организаторите на конкура ще връчат сертификати на всички участници, а най-добрите ще получат Грамота и преводите им ще бъдат публикувани в сборника „Проба пера-2“. Специално за студентите-русисти на ШУ резултатите от конкурса ще се вземат предвид при оценяването им в рамките на обучението по „Специализиран превод“ и „Теория на превода“.

  Преведените текстовете следва да се изпратят до 01 септември 2021 г. на rusistika_shu@shu.bg.

  Публикувано на 18/05/2021